Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

Jacobus Barbireau: Mass & Motets

Beauty Farm

.. & Motets

CD   1 disc(s)   02-06-2023
Classical | Renaissance

In stock
Levertijd : +/- 1 tot 2 werkdagen (voorraad: 1 item)

€ 24.95 € 25.95
CD  
Extra info: .. & Motets
Maatschappij: Outhere
Label: Fra Bernardo
Barcode: 4260307437718
Artikelcode: 1E2951
Suffix - prefix: 2388771 FB

Ensemble Beauty Farm

Jacobus Barbireau (ca. 1455-1491) stond tijdens zijn leven in hoog aanzien als componist, zanger en zangmeester van de koorknapen van de Antwerpse Kathedraal en zou zelfs een diplomatieke missie hebben gekregen van keizer Maximiliaan I. Vandaag de dag is hij over het algemeen vergeten en slechts bekend bij een handvol specialisten. Hoewel slechts enkele van zijn composities de eeuwen hebben overleefd, kan hij beschouwd worden als een van de belangrijkste scheppers van Vlaamse polyfonie in de herfst van de Middeleeuwen, zoals deze opname met Beauty Farm op indrukwekkende wijze aantoont.

Beautyfarm opgericht in 2014 door Markus Muntean en Bernhard Trebuch is een vocale groep gericht op de Frans-Vlaamse polyfonie van de renaissance. Het internationale ensemble is gevestigd in het kartuizerklooster in Mauerbach (Oostenrijk). De zangers maken deel uit van bekende ensembles als "Capilla flamenca", "Huelgas Ensemble", "Vox Luminis", "Collegium Vocale Gent" en "Graindelavoix". Beauty Farm neemt exclusief op voor frabernardo.

"Jacobus Barbireau leefde in de tweede helft van de vijftiende eeuw en overleed jong. Zijn naam is niet blijven voortleven, omdat we maar heel weinig muziek van hem hebben. Hij werd geboren in Antwerpen, waar hij zijn hele leven werkzaam is geweest. Hij is dus niet, zoals veel van zijn componerende tijdgenoten, naar Italië getrokken om daar carrière te maken. Barbireaus muziek verspreidde zich nauwelijks. Waarbij ook nog komt dat bijna zijn hele oeuvre al in 1556 verloren is gegaan omdat de bibliotheek van de kathedraal van Antwerpen de perikelen rondom de reformatie niet overleefde. Maar het weinige dat we nog van Barbireau hebben is van grote kwaliteit, zoals te horen is op deze cd van het Oostenrijkse specialistenensemble Beauty Farm. Ze namen een mis en twee motetten van Barbireau op en hun uitvoering is van hoog niveau. Er wordt in lage ligging gezongen, met een niet zo hoge countertenor als bovenstem. Als je dan omlaaggaat, kom je uit bij een superbas voor de laagste partij. De zanger moet bijna het hele stuk op de bodem van zijn stem zingen en dat geeft Barbireaus muziek, uitgevoerd in langzaam tempo, nog eens een extra donkere klank. Een prachtige renaissance-cd."
Klassieke Zaken Magazine 2-2023