Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

Music In Time of War - Debussy / Komitas

Gerstein, Kirill & Katia Skanavi & Thomas Ades & Ruzan Mantashyan

CD   3 disc(s)   30-05-2024
Classical | Piano

In stock
Levertijd : +/- 1 tot 2 werkdagen (voorraad: 1 item)

€ 79.95 € 111.95
Drager: CD
Maatschappij: Challenge
Label: Myrios Classics
Barcode: 4260183519058
Artikelcode: 9E5665
Suffix - prefix: 905 MYR

Kirill Gerstein (piano), Thomas Ades (piano), Katia Skanavi (piano), Ruzan Mantashyan (soprano)

Uitzonderlijk project

Music in Time of War, het nieuwe dubbelalbum van pianist Kirill Gerstein, plaatst de muziek van Komitas, de oprichter van de Armeense nationale muziekschool, naast die van Claude Debussy, die Komitas' muziek zeer bewonderde. Beide componisten werden diep getroffen door de implosie van hun wereld - Komitas door de genocide op de Armeniërs door de Turken, Debussy door de Eerste Wereldoorlog. Het project kwam voort uit Gersteins fascinatie voor het vermogen van muziek om een historisch verhaal te weerspiegelen. Hij combineert Debussy's 12 Etudes uit 1915 met Komitas' Armeense Dansen voor piano, gecomponeerd het jaar daarop, en voert ook een selectie van Debussy's late pianostukken uit, geschreven om fondsen te werven voor de oorlog.

Gerstein wordt op het album vergezeld door de Armeense sopraan Ruzan Mantashyan, pianist Thomas Adès en pianiste Katia Skanavi, die samen een selectie van werken voor zang en piano, piano vierhandig en twee piano's uitvoeren. Het project wordt uitgebracht als een dubbelalbum met een boek in drie talen. Dit laatste bevat een reeks illustraties, maar vooral vier gedetailleerde essays van historicus Annette Becker ("The First World War: Killing / Destroying / Yet Creating"), historicus Khatchig Mouradian ("Shining Columns: The Armenian Genocide and the Revival of Armenia"), musicoloog Artur Avanesov ("Thrown to the Stars and Back: On the Life and Work of Komitas Vardapet") en componist Heinz Holliger ("Heinz Holliger in Gesprek met Kirill Gerstein"), die kijken naar de impact van oorlog en genocide op de samenleving en hoe kunstenaars reageren op dergelijke gebeurtenissen. Deze essays bieden een sociaal-historische context voor de muziek van Debussy en Komitas en hun invloed op creativiteit in tijden van catastrofe. Het album belichaamt dus zowel Gersteins creatieve nieuwsgierigheid als zijn inzichtelijke benadering van het cureren van buitengewone projecten.

Debussy:
 6 Épigraphes antiques, L. 139
  Katia Skanavi & Kirill Gerstein (pianos)

 12 Études, Premier Livre, L. 136
  Kirill Gerstein (piano)

 Noël des enfants qui n'ont plus de maisons, L. 147
  Ruzan Mantashyan (soprano), & Kirill Gerstein (piano)

 Berceuse héroïque pour rendre hommage à S.M. le roi Albert Ier de Belgique et à ses soldats, L. 132
 Élégie from Pages inédites sur la Femme et la Guerre, L. 138
 En blanc et noir
 Étude retrouvée, L. 143a
 Les Soirs illuminés par l’ardeur du charbon, L. 150
 Page d'album pour piano pour l'oeuvre du "Vêtement du blessé," L. 133
  Kirill Gerstein (piano)

 Trois chansons de Bilitis
  Ruzan Mantashyan (soprano), & Kirill Gerstein (piano)

Vardapet:
 Armenian Dances
  Kirill Gerstein (piano)

 Armenian Songs
  Ruzan Mantashyan (soprano), & Kirill Gerstein (piano)

"De echte kracht van dit album ligt in de voorvechter van de Armeense muzikale patroonheilige Komitas Vardapet, die in zijn eentje een Armeense muziektraditie stichtte door de volksliederen van zijn land te verzamelen en er koor- en instrumentale magie van te maken. Komitas schreef heel weinig piano stukken, en Gerstein speelt ze met liefde."
BBC Music Magazine - June 2024 *****

"Gedurende deze oor openende ervaring biedt Gerstein zijn verwachte interpretatieve deugden: zijn prachtige toon, zijn kunstzinnige rubato (luister naar het aangrijpende verlangen in 'Pour les tierces') en zijn onfeilbare virtuositeit."
Gramophone Magazine - June 2024