Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

Keynote: Early European Keyboard Music

Marti, Corina

.. Keyboard Music

CD   1 disc(s)   02-07-2021
Classical | Harpsichord

Bestel- en levertijd
De getoonde levertijden (met uitzondering van In Stock-items) zijn enkel en alleen een gemiddelde op basis van de eerdere prestaties van achterliggende groothandels, distributeurs, labels en fabrieken.
Indien er geen voorraad is bij de Nederlandse distributeur, of het label, dan kan het soms enkele weken duren! Dit betreft dan vaak een landelijke situatie.
Neem gerust eerst contact met ons op indien u een deadline heeft. Wij kijken dan meteen of dit haalbaar is! *

€ 22.95
Extra info: .. Keyboard Music
Drager: CD
Maatschappij: Outhere
Label: Ramee
Barcode: 4250128519168
Artikelcode: 8A6873
Suffix - prefix: 1916 RAM

Corina Marti (Clavisimbalum, Claviciterium, Organetto, Orgel)

Corina Marti laat ons hier kennismaken met de vroegste werken voor klavierinstrumenten en geeft een fascinerend inzicht in een uiterst virtuoze wereld - vertolkt op instrumenten die vandaag bijna vergeten zijn: een clavisimbalum met metalen snaren, een rechtopstaande claviciterium met darmsnaren, twee organetti en het kerkorgel in Altenbruch met zijn originele pijpen uit de 15e eeuw.

anon.:
 Ave Maris Stella
 Benedicamus domino
 Danse real
 Descendit de celis
 Praeambulum super d a f et g

Bologna:
 Io me son uno che per la frasche
 Deh come dolcemente m’abbracciava

Landini, F:
 Se la vista soave

Molins:
 Molendinum de Paris

"In de vijftiende eeuw was er al aardig wat verscheidenheid in toetsinstrumenten en Corina Marti geeft daar op deze cd een mooi overzicht van. Er zijn vijf instrumenten te horen: drie orgels en twee klavecimbels. Voor een orgel met authentiek vijftiende-eeuws pijpwerk toog Marti naar Altenbruck in Noord-Duitsland, en verder bespeelt ze twee organetti, de draagbare orgels die er in diverse formaten waren. Natuurlijk horen we dan muziek van Francesco Landini, de veertiende-eeuwse Florentijn die een virtuoos op het organetto was. Het clavisimbalum is eigenlijk gewoon een klein klavecimbeltje dat op schoot kan worden neergezet en het claviciterium lijkt nog het meest op een klein pianootje, rechtopstaand. Het claviciterium is met darmsnaren bespannen, waardoor het geluid veel droger is dan dat van het clavisimbalum dat metalen snaren heeft. In de zestiende eeuw werden beide instrumenten groter en ontstonden klavecimbel en virginaal. Door de instrumenten voortdurend af te wisselen benadrukt Marti de kleurverschillen optimaal, zowel bij de orgels als bij de klavecimbels. Er klinken bewerkingen van motetten, op het kerkorgel uiteraard, maar ook zeer virtuoze stukken uit de vijftiende-eeuwse Codex Faenza die waarschijnlijk zijn bedoeld voor deze klavecimbelachtige instrumenten. Een boeiende cd vol bijzondere klankkleuren."
Klassieke Zaken Magazine 3/4-2021