Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

Bruckner: Symphony No. 4 E Flat Major Romantic

Haitink, Bernard / Symphonieorchester Des Bayerischen Rundfunks

.. 4 E Flat Major Romantic

CD   1 disc(s)   01-09-2023
Classical

In stock
Levertijd : +/- 1 tot 2 werkdagen (voorraad: 2-3 items)

€ 19.95
Extra info: .. 4 E Flat Major Romantic
Drager: CD
Maatschappij: Outhere
Label: Br Klassik
Barcode: 4035719002133
Artikelcode: 5E0415
Suffix - prefix: 900213

Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Bernard Haitink

Bernard Haitink en het Beierse Radio Symfonie Orkest waren verbonden door een lange en intensieve artistieke samenwerking, waar zijn dood in oktober 2021 een abrupt einde aan maakte. BR-KLASSIK presenteert nu uitstekende live-opnamen van concerten uit de afgelopen jaren die nog niet zijn uitgebracht. Deze opname van Bruckners Vierde Symfonie documenteert concerten uit januari 2012 van de Münchner Philharmonie in de Gasteig.

Sinds Haitink in 1958 voor het eerst een abonnementsconcert in München dirigeerde, stond hij herhaaldelijk op het podium van het Beierse Radio Symfonie Orkest - in de Herkulessaal van de Residenz of in de Philharmonie im Gasteig. De prettige samenwerking duurde meer dan zes decennia. Orkestmusici en zangers werkten net zo graag met hem als de geluidstechnici van BR. Als vertolker van het symfonische repertoire, vooral van de Duits-Oostenrijkse laatromantische periode, stond Haitink wereldwijd in hoog aanzien.

Op de grens tussen hoog- en laatromantiek, waar de stijl van die tijd zou veranderen en uiteindelijk oplossen, riep Anton Bruckner met zijn Vierde Symfonie opnieuw de oorspronkelijkheid van de romantische geest op. Hijzelf gaf zijn werk de titel "Romantisch", die vandaag de dag nog steeds populair is; deze epitheton is terug te vinden in veel van zijn mededelingen. - Deze "romanticus" roept een ideale wereld op in heldere, ononderbroken kleuren; hij kijkt terug naar een ideaal verleden. De door en door ontspannen, positieve stemming van de symfonie lijkt des te verbazingwekkender als men de gecompliceerde ontstaansgeschiedenis in ogenschouw neemt: Bruckner verwierp de eerste versie uit 1874, een jaar van professionele nederlagen, na verschillende mislukte premièreplannen; in onverbloemde zelfkritiek noemde hij het "overladen" en "te onrustig". in 1878 begon hij vervolgens aan een grondige herbewerking, waarbij onder andere een compleet nieuw derde deel - het Jacht Scherzo - werd gecreëerd. De andere delen werden ook fundamenteel herzien, deels ingekort en gecondenseerd; tot 1880 werkte Bruckner nog aan het laatste deel, dat steeds meer de functie kreeg van een bekronende finale die de laatste tegenstrijdigheden binnen de symfonische structuur van het werk oploste.

Deze versie van de Vierde Symfonie uit 1878/1880, waarop deze opname is gebaseerd, ging in Wenen in première op 20 februari 1881, uitgevoerd door het Weens Filharmonisch Orkest onder leiding van Hans Richter, een Wagner-trouweling. De uitvoering was een ware triomf en bracht een beslissende verandering teweeg in de receptie van Bruckners werk: De "Romantiek" betekende zijn doorbraak, nadat zijn symfonische werk tot dan toe overwegend was afgewezen. Het succes is de Vierde tot op de dag van vandaag bijgebleven - samen met de Zevende is het onbetwist een van Bruckners meest uitgevoerde werken. De ononderbroken populariteit onderstreept het tijdloze begrip van Bruckners werk: dat diep menselijke verlangen naar het romantische, dat vandaag de dag nog steeds niemand onberoerd laat.

Bruckner:
 Symphony No. 4 "Romantic"