Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

Part/Poulenc/Strawinsky

Kuhmeier, Genia

Chor & S.O. Des Bayerischen Rundfunks/Mariss Jansons

CD   1 disc(s)   06-05-2022
Classical | Choral Music

In stock
Levertijd : +/- 1 tot 2 werkdagen (voorraad: 2-3 items)

€ 19.95 € 22.95
CD  
Extra info: Chor & S.O. Des Bayerischen Rundfunks/Mariss Jansons
Maatschappij: Outhere
Label: Br Klassik
Barcode: 4035719002010
Artikelcode: 9C5788
Suffix - prefix: 900201

Genia Kühmeier (soprano) & Chor des Bayerischen Rundfunks, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Mariss Jansons

Drie grote koor- en orkestwerken uit de 20e eeuw zijn samengebracht in uitmuntende interpretaties op de nieuwe CD van BR-KLASSIK: De "Berliner Messe" van Arvo Pärt voor koor en strijkorkest uit 1990, "Stabat mater" van Francis Poulenc voor sopraan, gemengd koor en orkest uit 1950 en de "Symfonie der Psalmen" van Igor Stravinsky voor koor en orkest uit 1930. De sopraan Genia Kühmeier, het weergaloze Bavarian Radio Choir en het Bavarian Radio Symphony Orchestra - twee klanklichamen van onbetwiste wereldklasse! - onder leiding van Mariss Jansons staan garant voor het hoogste luistergenot.

De Estse componist en klanktovenaar Arvo Pärt creëerde zijn "Berlijnse Mis" als een opdracht voor de 90e Duitse Katholiekendag in Berlijn; het werd in zijn eerste versie voor vier gemengde solostemmen en orgel door het vocaal ensemble Theatre of Voices onder Paul Hillier in de Berlijnse St Hedwig's Kathedraal op Hemelvaartsdag, 24 mei 1990, in première gebracht. in 1997 herzag Pärt zijn Katholieke Mis voor koor en strijkorkest. In de muziek wordt overal gebruik gemaakt van de zogenaamde "tintinnabuli"-stijl, het handelsmerk van de componist; in elk deel wordt het op fantasierijke wijze anders uitgevoerd.

De Franse componist Francis Poulenc schreef zijn "Stabat mater" naar aanleiding van de onverwachte dood van zijn vriend, de kunstenaar Christian Bérard; oorspronkelijk had hij een requiem willen maken - na zijn terugkeer van een bezoek aan de Zwarte Madonna van Rocamadour, waar hij zijn weg naar het katholieke geloof had gevonden, koos hij het middeleeuwse gedicht als model. Zijn religieuze werken uit die jaren worden beschouwd als zijn belangrijkste composities. Het "Stabat mater", bestaande uit twaalf korte delen, ging op 13 juni 1951 tijdens het Festival van Straatsburg in première en veroverde al snel een vooraanstaande plaats in het internationale koorrepertoire.

Igor Stravinsky's bekende "Symphonie des Psalms" (oorspronkelijk Frans: "Symphonie de Psaumes") is een symfonisch werk uit drie delen voor koor en orkest. Het werd geschreven in 1930 als een opdracht voor het Boston Symphony Orchestra, maar ging op 13 december 1930 in première door de Société Philharmonique de Bruxelles onder Ernest Ansermet. Slechts een paar dagen later - op 19 december - volgde de Amerikaanse première door het Boston Symphony Orchestra onder Serge Koussevitzky. Stravinsky zelf dirigeerde de eerste opname in februari 1931. De ongewone orkestratie met sterk hout- en koperblazers, slagwerkinstrumenten en twee piano's - maar daarnaast alleen de strijkbassen (violoncello's, contrabassen) - geven het werk zijn onmiskenbare klank.

De opnamen zijn live gemaakt tijdens concerten in München: de "Mis van Berlijn" van Pärt op 2 en 3 juni 2005, het "Stabat mater" van Poulenc op 8 en 9 november 2007 en de "Symfonie van Psalmen" van Stravinsky op 5 en 6 maart 2009. De concerten maakten indruk op zowel het publiek in München als op de vakpers. Nu zijn deze voorbeeldige interpretaties eindelijk beschikbaar op CD.

Pärt:
 Berliner Messe (Version for Choir & String Orchestra)

Poulenc:
 Stabat mater

Stravinsky:
 Symphony of Psalms, K052

CD van de Week - RADIO 4