Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

Tristan

Levit, Igor

CD   2 disc(s)   09-09-2022
Classical | Piano

In stock
Levertijd : +/- 1 tot 2 werkdagen (voorraad: 1 item)

€ 24.95 € 26.95
CD  
Maatschappij: Sony Music
Label: Sony Classical
Barcode: 0194399434826
Artikelcode: 1D3941
Suffix - prefix: 943482 19439

Igor Levit (piano) & Gewandhausorchester Leipzig, Franz Welser-Möst

Het repertoire van het nieuwe album "Tristan" van Igor Levit omspant zo'n 135 jaar: de periode van ongeveer 1837 tot 1973. Zeer verschillende genres ontmoeten elkaar; slechts één van de werken is oorspronkelijk geschreven voor piano solo.

Levits benaderingen van existentiële grenservaringen - de dood in "Life" (2018), de ontmoeting met het spirituele in "Encounter" (2020) en nu, in "Tristan", de verbinding tussen liefde, dood en de behoefte aan verlossing - maken dat de focus opnieuw niet alleen ligt op meesterwerken voor zijn instrument, maar vooral op composities waarin bepaalde thematische associaties de meest persoonlijke vorm mogelijk vinden Levits eigen gedachten in "Tristan" draaien niet zozeer om de thema's liefde en dood als zodanig, maar veeleer om ervaringen van de nacht en het nachtelijke - als een duistere tegenwereld van bewuste activiteit overdag. Psychische noodtoestanden zetten de toon: "De nacht heeft zoveel gezichten. Het kan toevlucht en verlies van controle betekenen, het staat voor liefde en dood, en het is de zone van diepe angsten," zegt Levit.

In het Adagio van Mahlers Tiende Symfonie is er de beroemde kreet van het dissonante akkoord van pijn, en Wagners "Tristan en Isolde" voert bijna een soort emotionele ineenstorting op. Alle essentiële gebeurtenissen van het stuk spelen zich 's nachts af. Hans Werner Henze spreekt ook van nachtmerries en droomachtige hallucinaties in zijn memoires over de tijd waarin "Tristan" werd geschreven.

Henze's "Tristan - Préludes voor piano, tapes en orkest" - een verrukkelijk geraffineerde hybride van piano solo, elektronica, concerto en symfonie - vormt het middelpunt van het album. Het is Levit's eerste orkestproductie ooit.

Het zeer individuele programma van Igor Levit draait om de thema's nacht en liefde. Voor het eerst is de pianist te horen met een studio-opname van een werk met orkest, namelijk Henze's "Tristan - Préludes voor piano, banden en orkest" met het Gewandhausorchester Leipzig onder Franz Welser-Möst. Omlijst door Liebestraum No. 3 en Harmonies du soir (Liszt), het Tristan Prelude (Wagner / Kocsis) en het Adagio van de Tiende Symfonie (Mahler / Stevenson).

Henze, H:
 Tristan

Liszt:
 Liebestraum, S541 No. 3 (Nocturne in A flat major)
 Transcendental Study, S139 No. 11 'Harmonies du soir'

Mahler:
 Symphony No. 10 in F sharp major - Adagio

Wagner:
 Tristan und Isolde: Prelude to Act 1