Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

SONATAS AND RHAPSODIES

BARTOK, BELA

JAMES EHNES (violin) & ANDREW ARMSTRONG (piano)

CD   1 disc(s)   01-01-2000
Classical | Violin

In stock
Levertijd : +/- 1 tot 2 werkdagen (voorraad: 1 item)

€ 11.95
CD  
Extra info: JAMES EHNES (violin) & ANDREW ARMSTRONG (piano)
Status: Tweedehands - Als nieuw
Maatschappij: Play it again Sam
Label: CHANDOS
Barcode: 0095115170526
Artikelcode: 00469A
Suffix - prefix: 10705 CHAN

James Ehnes (violin) & Andrew Armstrong (piano)

Dit is het tweede deel in een reeks gewijd aan de werken voor strijkers van Béla Bartók, met James Ehnes als solist. Eerder dit jaar nam Ehnes de viool- en altvioolconcerten (CHAN10690) op, die in Gramophone magazine Disc of the Month werden. Op deze nieuwe opname wendt hij zich tot de Vioolsonates en Rhapsodieën, aangevuld met het oudste bewaard gebleven werk van Bartók voor viool en piano, een Andante. Hij wordt begeleid door de pianist Andrew Armstrong.

Opgedragen aan de Hongaarse violist Adila d'Arányi, werden de sonates voor viool en piano gecomponeerd in 1921-1922, rond dezelfde tijd als de zeer succesvolle balletpartituur The Miraculous Mandarin. Van de twee werken is de Sonate in cis mineur de meer traditionele qua structuur en gekenmerkt door een stemming die soms opgewekt, soms turbulent maar altijd virtuoos is. De finale bouwt voort op een reeks steeds wilder wordende dansen, folk-achtig van stijl maar volledig expressionistisch.

In de Sonate in C verwijdert Bartók zich van de klassieke vorm en de traditionele tonale praktijk en roept hij de violist op afstand te nemen van de romantische manier van spelen. Op verschillende punten wordt de viool bijvoorbeeld zonder vibrato bespeeld, waardoor een etherisch koel en afstandelijk geluid wordt geproduceerd. Het improvisatorische karakter is overal sterk, aangezien het werk herhaaldelijk wisselt tussen het rustige en bedachtzame, en het stormachtige en schelle. Het einde is, in tegenstelling tot de eerdere sonate, ingetogen, emotioneel en expressief.

Bartóks twee rapsodieën voor piano en viool, respectievelijk opgedragen aan Joseph Szigeti en Zoltán Székely, zijn doordrenkt van de traditie van de Hongaarse volksmuziek. Uitbundig en aanstekelijk, de werken zijn sterk geïnspireerd door de csárdás, de nationale dans van Hongarije, en vertonen de traditionele combinatie van lassú (langzaam) en friss (levendige) bewegingen.

Bartok, B.:
 Violin Sonata No. 1, BB 84, Sz. 75
 Violin Sonata No. 2, BB 85, Sz. 76
 Rhapsody for Violin & Piano No. 1, BB 94a, Sz. 86
 Rhapsody for Violin & Piano No. 2, BB 96a, Sz. 89
 Andante in A major, DD 70, BB 26

“They are performances of outstanding musical insight and technical brilliance...James Ehnes and Andrew Armstrong perfectly encapsulate the anxieties projecting in both works...But they also find room for repose and reflection...As with Ehnes's recording of the Concertos, the present collection sweeps the board in terms of performance and generosity alike.”
BBC MUSIC MAGAZINE *****

"The performances are assertive but never excessively forceful, tonally sweet (useful in this often acerbic music) and, from Andrew Armstrong's standpoint, almost impressionist in their projection of nuance and tonal shading...an exceedingly generous programme (80'30''), expertly engineered, well planned, beautifully executed."
Gramophone Magazine - March 2012