Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

BACK TO STOCKHOME: BYSTROM, NORDIN, TUBIN

RICK STOTIJN (double bass)

SACD   1 disc(s)   02-07-2021
Solo / Concerten

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Swedish Radio S.O./James Gaffigan
Maatschappij: Outhere
Label: BIS
Barcode: 7318599923796
Suffix - prefix: 2379 BIS
Taal: XX
Orkest: SWEDISH RADIO S.O.
Instrument(en): DOUBLE BASS

Rick Stotijn (double bass), Malin Broman (viola), Simon Crawford-Phillips (piano) & Swedish Radio Symphony Orchestra, Västeras Sinfonietta, James Gaffigan

In de afgelopen tien jaar is Stockholm een tweede thuis geworden voor Rick Stotijn; hij vond er zowel muzikale inspiratie als nieuwe vrienden. Deze SACD weerspiegelt dit, met zowel bestaand als nieuw repertoire van componisten die allemaal ooit in deze stad woonden en werkten - of dat nog steeds doen. Hij is daar onder meer aanvoerder van de contrabassen in het Zweeds Radio Symfonieorkest. Als eerbetoon heeft hij zijn nieuwe cd gevuld met Zweedse composities. Eduard Tubin werd weliswaar in Estland geboren, maar emigreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Stockholm en woonde daar tot zijn dood in 1982. Zijn Contrabasconcert uit 1948 is het oudste werk op de cd. Het is nog geworteld in de traditie van het romantisch soloconcert. Stotijn vervult met verve de rol van virtuoze solist, als door een vriend omarmd door zijn eigen Zweeds Radio Symfonieorkest. De contrabas gaat niet kopje onder in de stevig bezette orkestpartij dankzij de behoedzame leiding van James Gaffigan. Een mooie vondst is het dubbelconcert Infinite rooms uit 2016 van Britta Byström, een klinkende spiegelkamer waarin Malin Broman beurtelings viool en altviool spiegelt ten opzichte van Stotijns contrabas en vice versa. Jesper Nordin toont zich wat avontuurlijker met microtonen en experimentele speeltechnieken in zijn Trio voor viool, contrabas en piano. Hier en in de andere composities laat Rick Stotijn horen dat zijn contrabas niet alleen als vanouds gromt en gonst maar ook kan zingen en swingen als de beste.

Byström, B:
 4 Walks
  Rick Stotijn (double bass), Malin Broman (viola)

 Infinite Rooms
  Rick Stotijn (double bass), Malin Broman (violin) & Västeras Sinfonietta, Simon Crawford-Phillips

 Malmlöf-Forssling:
 In memoriam (Transcr. R. Stotijn for Double Bass)
  Rick Stotijn (double bass)

Nordin, Jesper:
 Double Concerto for Violin, Cello & Orchestra (Version for Violin, Double Bass & Piano)
  Malin Broman (violin), Rick Stotijn (double bass) & Simon Crawford-Phillips (piano)

Tubin:
 Double Bass Concerto
  Rick Stotijn (double bass) & Swedish Radio Symphony Orchestra, James Gaffigan

"The Tubin concerto is a thriller, well worth hearing and a fine vehicle for Stotijn’s ability to haul his instrument out of the cellar but also to invest even its lower registers with lyricism and some degree of tonal brightness."
Gramophone Magazine - October 2021

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg