Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

TOCCATATAS

Masaaki Suzuki (harpsichord)

Componist: J.S. Bach

SACD   1 disc(s)   28-02-2020
Solo / Concerten

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.95 Stock: 2 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Masaaki Suzuki
Maatschappij: Outhere
Label: BIS
Barcode: 7318599922218
Suffix - prefix: 2221 BIS
Taal: XX

Masaaki Suzuki (harpsichord)

Er is heel weinig bekend over de oorsprong van J. S. Bachs zeven toccata's (BWV 910-916) of over hoe ze werden gebruikt. Aangenomen wordt dat ze geschreven zijn vóór 1717 of het einde van Bachs Weimar-periode - maar het is goed mogelijk dat ten minste enkele ervan bedacht zijn voordat hij daar in 1707 op 22-jarige leeftijd aankwam.

De toccata's worden meestal gespeeld op klavecimbel of piano, maar hoewel ze geen pedaal nodig hebben, zijn ze af en toe te horen op het orgel. Stilistisch zijn het voorbeelden van de zogenaamde "stylus phantasticus" - de meest vrije en onbeperkte compositiemethode - en ze behoren tot de Noord-Duitse orgeltraditie van de late 17e eeuw. Elke toccata bestaat uit verschillende afzonderlijke en contrasterende secties die strikt contrapunt en fugatische passages verweven met vrij rapsodisch materiaal, en als zodanig verschillen de toccata's van de prelude en fuga indeling in twee delen waar Bach later zijn eigen onuitwisbare stempel op drukte.

Op deze SACD interpreteert Masaaki Suzuki enkele van Bachs vroegste overgeleverde klavecimbelcomposities. Hij heeft al veelgeprezen opnames gemaakt van een breed scala aan latere werken, van de Inventions tot de twee boeken van het Well-Tempered Clavier. Hij brengt echter ook zijn ervaring in bij het uitvoeren van de muziek van Bachs Noord-Duitse voorgangers, bijvoorbeeld Buxtehude (BIS-SACD-1809) en Nicolaus Bruhns.

Bach, J S:
 Toccata in F sharp minor, BWV910
 Toccata in C minor, BWV911
 Toccata in D Major, BWV 912 (Second Version)
 Toccata in D Minor, BWV 913 (Second Version)
 Toccata in E minor, BWV914
 Toccata in G minor, BWV915
 Toccata in G major, BWV916

"Delivering interpretations at once so thoughtful and thought-provoking, all within an aura of spontaneous delight, can only reflect years of the most intimate contact with this music. That Suzuki shares that experience with us unimpeded, along with his seasoned view of Bach’s great humanity, is a gift of no small value."
Gramophone Magazine - June 2020

"Suzuki plays the composer’s early toccatas, bringing us a free, characterful and thoughtful set of interpretations, with a real lightness of touch."
BBC Music Magazine - July 2020 ****

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg