Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Direct uit voorraad leverbaar (OP=OP)
Detail artikel

SIGURD JORSALFAR

HAKAN HAGEGARD / BERGEN PHILHARMONIC ORCHESTRA / OLE KRISTIAN RUUD

Componist: Grieg

SACD   1 disc(s)  
Vocaal / Koren

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 14.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Barcode: 7318599913919

Håkan Hagegård (baritone), Gørild Mauseth (narrator) & Male-voice choir from the Bergen Philharmonic Choir, Seim Songkor and Kor Vest, Bergen Philharmonic Orchestra, Ole Kristian Ruud

Deze derde CD in de reeks van Grieg's orkestmuziek heeft als thema werken geïnspireerd door de landgenoot van de componist, de dichter Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910), zelf sterk geïnspireerd door oude Noorse heldenpoëzie. Het bekendst van deze werken is waarschijnlijk Sigurd Jorsalfar, vooral vanwege de (zuiver instrumentale) suite die later door Grieg werd bewerkt.

De toneelmuziek bij Bjørnsons toneelstuk omvat twee delen met vocale solo's, hier vertolkt door Håkan Hagegård - de Zweedse bariton wiens indrukwekkende internationale carrière begon met de rol van Papageno in Ingmar Bergmans verfilmde versie van De Toverfluit. Hagegård is solist in nog twee werken op de schijf, waarvan Landkjenning (Land Sighting) ook een tekst van Bjørnson gebruikt, gebaseerd op een incident uit het leven van Vikingkoning Olav Trygvason, die bij zijn terugkeer per schip uit Engeland in 995 besluit de grote kathedraal van Nidaros (het huidige Trondheim) te bouwen.

De derde samenwerking Bjørnson-Grieg is Bergliot, een "melodrama voor declamatie en orkest". Ook hier is het thema historisch met Bergliot (vertolkt door de toonaangevende Noorse actrice Gørild Mauseth) die een boerenopstand leidt om wraak te nemen voor de moord op haar man en zoon. Tussen muzikaal onafhankelijke climaxen hoort de luisteraar de verschillende emoties van Bergliot, variërend van gepassioneerde trots tot diepe wanhoop en berusting. Den bergtekne ('De bergtroon') voor bariton en orkest, is een ander zeer emotioneel geladen werk, gebaseerd op een oude volksballade. Ik kan me geen mooiere vertolkingen voorstellen dan die van dirigent Ole Kristian Ruud en een duidelijk energiek Bergen Philharmonic. Sonisch biedt deze productie demonstratiekwaliteit in zowel stereo als SACD multi-channel formaat... Verbluffend!

Grieg:
 Sigurd Jorsalfar Op. 22
 Landkjenning Op. 31
 Bergliot Op. 42
 Funeral March: Rikard Nordraak in memoriam
 Den Bergtekne, Op. 32

 

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg