Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

# 38: FOLLOW ME / WHERE ARE YOU?

Isabelle Faust/ Magdalena Kozena / Simon Rattle

Componist: Ondrej Adamek

CD   1 disc(s)   04-02-2022
Vocaal / Koren

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 19.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Peter Rundel/Magdalena Kozena/Simon Rattle
Maatschappij: Outhere
Label: BR-klassik
Barcode: 4035719006384
Suffix - prefix: 900638

Magdalena Kozená (mezzo-soprano), Isabelle Faust (violin) & Symphonie-Orchester des Bayerischen Rundfunks, Peter Rundel, Sir Simon Rattle

De in 1979 in Praag geboren componist, dirigent en koordirigent Ond?ej Adámek, die in zijn Tsjechische geboortestad en in Parijs studeerde, heeft voor zijn orkest-, kamer-, vocale en elektro-akoestische muziek al tal van prestigieuze prijzen in de wacht gesleept. In zijn muzikale taal, waarin hij steeds weer elementen van verre culturen verwerkt, creëert hij ongewone muzikale vertellingen. Hij tracht de authenticiteit van zijn interpretaties tot stand te brengen door stemmen en bewegingen, gebaren en theatraliteit, fonetische en semantische aspecten en zijn eigen speciaal ontwikkelde muziekinstrumenten te combineren.

Adámek schreef zijn stuk "Follow me" voor violiste Isabelle Faust, een van de meest virtuoze en tegelijk meest subtiele violisten van onze tijd, en als opdracht van musica viva, dat zijn wereldpremière kreeg op 15 december 2017 in de Herkulessaal van de Münchener Residenz. (In opdracht van musica viva van de Beierse Radio, de Vrienden van het Symfonieorkest van de Beierse Radio, het Filharmonisch Orkest van Helsinki en het Festival Musica Strasbourg) In het driedelige Concerto voor viool en orkest (2016 / 17) worden de melodieën verdeeld tussen de solist en het orkest volgens het model van de laatmiddeleeuwse hoquetus bewegingstechniek, waarbij de componist een enkel individu probeert te verbinden met een (menselijke) menigte.

Adámek kreeg de opdracht voor het componeren van "Where are You?" voor mezzosopraan en orkest (2020) van de musica viva van de Beierse Radio en het London Symphony Orchestra, gesponsord door de Ernst von Siemens Music Foundation; de wereldpremière op 6 maart 2021 in de Philharmonie im Gasteig - met Magdalena Kožená en het Beierse Radio Symfonie Orkest onder leiding van Simon Rattle, de toekomstige chef-dirigent van het orkest van wereldklasse - was een opmerkelijke gebeurtenis in de Concertprogramma van München dit jaar. In de elfdelige, ongeveer 35 minuten durende klankcaleidoscoop die wordt gedomineerd door constante motorische beweging - van alledaagse geluiden als het monotone tikken van een klok tot het ingrijpende, elektriserend ritmische gebonk van de tutti van het orkest - gaat de componist op zoek naar zowel het menselijke ("Waar komen we vandaan en waar gaan we naar toe?") als het goddelijke.

De cd-editie van de concertserie "musica viva" van de Bayerische Rundfunk, die in 2000 begon, wordt sinds 2020 samen met BR-KLASSIK voortgezet. Alle opnamen zijn live gemaakt tijdens musica viva concerten met het Beierse Radio Koor en Symfonie Orkest en met gerenommeerde solisten. De premières van Ond?ej Adámeks "Where are You?" en "Follow me" vielen op door hun uitstekende casts met sterren als Magdalena Kožená, Isabelle Faust en Simon Rattle.

Adámek:
 Follow me (Konzert für Violine und Orchester) (2016/17)
 Where are You? (für Mezzosopran und Orchester) (2020)

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg