Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

Auserlesene mit ernst und lust

Holland Baroque Society meets Matthew Halls

Componist: Georg Muffat

SACD   1 disc(s)   01-01-2008
Barok / Renaissance / Middeleeuws

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 16.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Holland Baroque Society/M.Halls
Maatschappij: Outhere
Label: Channel classics
Barcode: 0723385274087
Suffix - prefix: 27408 CCS
Taal: XX

Matthew Halls (harpsichord & dir.) & Holland Baroque Society

Een grenzeloos Europa

"...aangezien ik de Franse manier met de Duitse en de Franse meng, zet ik niet aan tot oorlog, maar pretendeer ik misschien de gewenste harmonie van de volkeren van de wereld" - dit is Georg Muffats idee van de harmonie scheppende kracht van muziek. Geboren in Savoye in een Schotse familie, was hij een overtuigd Europeaan: opgeleid als organist in Parijs, kreeg hij ook les van Jean-Baptiste Lully, de Florentijnse keukenjongen die aan het hof van Versailles Franser werd dan de Zonnekoning zelf.

Muffats weg ging verder via de Elzas en Ingolstadt naar Wenen en Praag, en uiteindelijk als hoforganist in dienst van de kunstminnende prins-bisschop van Salzburg Max Gandolph, die ook Biber tot zijn hofmusici rekende. De bisschop stelde Muffat in staat een studiereis naar Rome te maken, waar hij zijn Europese muzikale opleiding kon voltooien. In het voorwoord van zijn beroemde Armonico tributo uit 1682 - de eerste verzameling concerti grossi die buiten Italië werd geschreven - herdenkt Muffat dankbaar zijn ontmoeting met Arcangelo Corelli, de eerste grootmeester van het concerto grosso. Bijna 20 jaar later verscheen in Passau de bundel Auserlesene mit Ernst und Lust gemmengte Instrumentalmusik, waarmee hij de weg vervolgde die hij met Armonico tributo was ingeslagen: hier vond Muffat de vereniging van Europese stijlen die zijn Franse collega François Couperin ook had opgepakt als de "Réunion des goûts".

Muffat:
 Concerto No. 1 in D minor - Bona nova
 Concerto No. 2 in A major - Cor vigilans
 Concerto No. 3 in B major - Convalescentia
 Concerto No. 4 in G minor- Dulce somnium
 Concerto No. 5 in D major - Saeculum
 Concerto No. 6 in A minor - Quis hic?
 Concerto No. 7 in E major: Deliciae Regum

"The full, rich sonority of the opening of Concerto IV, Dulce somnium, sets the tone, and the lively movements have a freshness and vitality that demonstrate the players' keen enthusiasm."
Gramophone Magazine - Awards Issue 2008

"The HBS along with its 'guest' leader Matthew Hall turns in delightfully vivacious readings of great spirit and obvious devotion."
Audiophile Audition

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg