Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

SOUVENIRS (DIGI)

GAUTIER CAPUCON (cello)

CD   3 disc(s)   01-10-2021
Solo / Concerten

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Maatschappij: Warner Music
Barcode: 0190296692369
Suffix - prefix: 9669236 01902
Taal: XX

Gautier Capucon, Frank Braley, Renaud Capucon, Gabriela Montero, Michel Dalberto, Martha Argerich, Nicholas Angelich, Gerard Causse, Yuja Wang, Deborah Nemtanu, Orchestre de Chambre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Chamber Orchestra of Europe, Mariinsky Orchestra, Mahler Chamber Orchestra, Sinfonieorchester des Hessischen Rundfunks Frankfurt, Douglas Boyd, Lionel Bringuier, Bernard Haitink, Valery Gergiev, Daniel Harding, Paavo Järvi

Het mooiste cadeau is vaak wat je jezelf geeft: ter gelegenheid van zijn 40e verjaardag brengt cellist Gautier Capuçon het driedubbele album "Souvenirs" uit. De eerste CD is gewijd aan recente nieuwe opnamen - met werken voor cello solo, waaronder Capuçon's eerste opname van de bekende Cello Suite Nr. 1 van Johann Sebastian Bach. Kamermuziek en grote symfonische concerti worden daarentegen aangeboden op de tweede en derde CD, die de grootste momenten van de nog jonge discografie samenvatten. Het album begint met een verkenning van de donkere, elegante klank van de cello: Henri Dutilleux, die de laagste noten van het instrument verkent, componeerde ooit de "Trois Strophes sur le nom de Sacher" voor de stercellist Rostropovitsj. Bachs Cellosuite nr. 1 en Zoltàn Kodaly's Cellosonate op. 8, rijk aan contrasten, eisen ook de hoogste virtuositeit van de solist. De samenwerking van Gautier Capuçon met andere groten uit de klassieke wereld kenmerkt de andere twee CD's. Dirigenten als Bernard Haitink, Valery Gergiev en Daniel Harding nemen het dirigeerstokje ter hand, en voor Mendelssohns Pianotrio nr. 1 wordt hij begeleid door de grande dame van de piano, Martha Argerich. Op het programma staan werken waarmee Gautier Capuçon op het internationale toneel bijzonder succesvol is geweest, waaronder een kwintet van Franz Schubert, Saint-Saëns' "De Zwaan" uit het "Carnaval der Dieren" en de grote celloconcerten van Haydn, Dvorák, Schumann en Shostakovich.

Bach:
 Cellosuite BWV 1007

Beethoven:
 1. Satz aus dem Klaviertrio Nr. 5; 1. Satz aus der Cellosonate Nr. 3

Brahms:
 4. Satz aus dem Klavierquartett Nr. 1

Campos:
 Ambre Cello

Dutilleux:
 3 Strophes sur le nom de Sacher

Dvorak:
 3. Satz aus dem Cellokonzert op. 104

Elgar:
 Salut d'amour op. 12

Faure:
 Apres un reve; Sicilienne op. 78

Franck:
 2. Satz aus der Cellosonate A-Dur

Haydn:
 3. Satz aus dem Cellokonzert Nr. 1

Kodaly:
 Cellosonate Nr. 8

Kreisler:
 Marche miniature viennoise

Massenet:
 Meditation aus Thais

Mendelssohn:
 1. Satz aus dem Klaviertrio Nr. 1

Rachmaninoff:
 Variation 18 aus der Paganini-Rhapsodie

Ravel:
 2. Satz aus dem Klaviertrio a-moll

Saint-Saens:
 Der Schwan aus "Karneval der Tiere"
 1. Satz aus dem Cellokonzert Nr. 1

Schubert:
 Ständchen
 Andante un poco mosso aus dem Klaviertrio Nr. 1
 1. Satz aus der Arpeggione-Sonate D. 821

Schumann:
 1. Satz aus dem Cellokonzert op. 129
 3. Satz aus dem Klavierquartett op. 47

Schostakowitsch:
 1. Satz aus dem Cellokonzert Nr. 1

Tschaikowsky:
 Variation VII & Coda aus den Rokoko-Variationen
 Hymne a l'amour

"Met de uitgave Souvenirs zet Gautier Capuçon zijn veertigste verjaardag luister bij. Van de drie cd’s bevatten er twee hoogtepunten uit zijn discografie van de afgelopen twintig jaar. Ja, dit betekent inderdaad een verzameling losse delen uit sonates, trio’s en concerten en toegiftmateriaal: mooi door het overzicht dat wordt geboden van Capuçons veelzijdigheid en het hoge niveau waarop gemusiceerd wordt (met onder anderen Argerich, Gergjev, Haitink), en frustrerend door het fragmentarische karakter van zo’n verzameling. Het ware belang van deze uitgave zit dan ook in de cd met nieuwe opnamen van solowerken van Bach, Kodály, Dutilleux en Campos. Bachs eerste suite krijgt een fenomenale vertolking, waarin Capuçon een strakke, robuuste toon paart aan een interpretatie van buitengewone lichtheid en flexibiliteit. Luister alleen maar naar de prachtige Courante. Mogelijk nog indrukwekkender is de sonate van Kodály – een van de absolute meesterwerken voor cello solo: Capuçon lijkt af en toe een heel orkest uit zijn instrument te toveren terwijl hij de razendvirtuoze muziek spontaan, volks en opzwepend, maar altijd trefzeker laat klinken. Dutilleux’ geraffineerde Trois strophes sur le nom de Sacher krijgt overigens een even fraaie vertolking. Campos’ oriëntaliserende Ambre Cello is een onderhoudende toegift."
Klassieke Zaken Magazine 3/4-2021

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg