Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

⇒ Naar specifiek zoeken

NORDIC RHAPSODY -SACD-

DALENE, JOHAN/CHRISTIAN I

WORKS BY GRIEG/RAUTAVAARA/SIBELIUS/NIELSEN/STENHAMMAR

SACD   1 disc(s)   05-03-2021
Classical | Chamber Music

In stock Levertijd : +/- 1 - 2 werkdagen (voorraad: 2-3 items)

€ 22.95
Extra info: WORKS BY GRIEG/RAUTAVAARA/SIBELIUS/NIELSEN/STENHAMMAR
Maatschappij: Outhere
Label: BIS
Barcode: 7318599925608
Artikelcode: 5A1190
Suffix - prefix: 2560 BIS

Johan Dalene (violin) & Christian Ihle Hadland (piano)

Johan Dalene is pas 20 jaar oud en wordt nu al geroemd als een "musicus met een bijzondere gevoeligheid" (Gramophone) in het bezit van een "zeldzaam vuur" (Diapason), en zijn debuut SACD van de concerten van Tsjaikovski en Barber werd in BBC Music Magazine geprezen als "een van de mooiste viooldebuten van het laatste decennium". Voor zijn tweede album heeft de Zweedse violist gekozen voor repertoire dichter bij huis met werken van zes Scandinavische componisten.

Dit is muziek die even goed past in de handen van zijn partner, de Noorse pianist Christian Ihle Hadland, en samen bieden de twee een programma vol contrasten, maar met een zekere consistente gevoeligheid. Nordic Rhapsody wordt gedomineerd door twee Noorse componisten, Christian Sinding en Edvard Grieg. Het is interessant op te merken dat Sinding's "suite in oude stijl" zo'n 25 jaar na Grieg's Sonate nr. 1 werd gecomponeerd, maar dat het laatste werk meer op de toekomst is gericht. Want hier introduceert de componist elementen van zijn nationale stijl, die op hun beurt bijdroegen tot de ontwikkeling van een alkgemeine "Noordse stijl". Na Sinding komt een Zweeds-Fins-Deens trio met persoonlijke banden - Wilhelm Stenhammar was goed bevriend met Sibelius en Nielsen, wiens muziek hem inspireerde om zich los te maken van Midden-Europese invloeden. Zijn Romances en Sibelius' Drie Miniaturen werden gecomponeerd in de jaren 1910, terwijl Nielsens Romance in D Majeur een jeugdwerk is dat Dalene - winnaar van het Nielsen Concours 2019 - de kans biedt om een saluut te brengen aan de componist.

Daarna volgt een grote sprong voorwaarts in de tijd met Einojuhani Rautavaara. Zijn muziek wordt echter vaak omschreven als synoniem met een hedendaagse "Noordse stijl", en de overgang van "Notturno e danza" (1993) naar de sonate van Grieg is zo glad als het ijs op een Fins meer in de winter.

Only 20 years old, Johan Dalene has already been hailed as ‘a musician of special sensibilities’ (Gramophone) in possession of ‘a rare fire’ (Diapason), and his début disc, with the concertos of Tchaikovsky and Barber, was described as ‘one of the finest violin débuts of the last decade’ in the BBC Music Magazine. For his second album, the Swedish violinist has chosen repertoire closer to home, with works by six Nordic composers. This is music that lies equally well under the hands of his partner, the Norwegian pianist Christian Ihle Hadland, and together the two offer a programme full of contrasts, and yet with a certain consistent sensibility. Nordic Rhapsody is bookended by two Norwegian composers, Christian Sinding and Edvard Grieg. What is interesting is that even though Sinding’s Suite ‘in the old style’ was composed some 25 years after Grieg’s Sonata No. 1, it is the latter work that is most forward-looking. Here the composer introduces elements of his national style, which in turn would contribute to the development of ‘a Nordic style’.

Grieg:
 Violin Sonata No. 1 in F major, Op. 8

Nielsen:
 Romance in D major for violin and piano

Rautavaara:
 Notturno e Danza

Sibelius:
 Six Pieces, Op. 79

Sinding:
 Suite for Violin & Orchestra, Op. 10 'im alten Stil'

Stenhammar:
 Two Sentimental Romances for violin and orchestra, Op. 28