Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

Portrait

Haitink, Bernard

S.O. Des Bayerischen Rundfunks

CD   11 disc(s)   01-02-2019
Classical

In stock
Levertijd : +/- 1 tot 2 werkdagen (voorraad: ruim voldoende)

€ 44.95 € 72.95
Extra info: S.O. Des Bayerischen Rundfunks
Maatschappij: Outhere
Label: Br Klassik
Barcode: 4035719001747
Artikelcode: X51540
Suffix - prefix: 26
Orkest: S.O. DES BAYERISCHEN RUNDFUNKS

Genia Kühmeier, Elisabeth Kulman, Mark Padmore, Hanno Müller-Brachmann, Camilla Tilling, Gerhild Romberger & Augsburger Domsingknaben, Frauenchor des Bayerischen Rundfunks, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Bernard Haitink

De Nederlandse topdirigent Bernard Haitink is op 92-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn managementbureau stierf hij vredig in zijn woonplaats Londen, omringd door zijn vrouw en familie. Hij werd gezien als een van de grootste dirigenten ter wereld.

Geboren: 4 maart 1929, Amsterdam - Overleden: 21 oktober 2021

Haitinks naam is vooral verbonden aan het Concertgebouworkest, dat hij tussen 1961 en 1988 leidde als chef-dirigent. Sinds 1999 kreeg hij er de titel eredirigent. Ook leidde hij orkesten in onder meer Londen, Dresden en Chicago.

Ter gelegenheid van de 90e verjaardag van de eminente dirigent Bernard Haitink verschijnt dit representatieve portret bij BR Klassik: een box met in totaal elf cd's, waarvan de uitstekende live-opnamen de jarenlange intensieve samenwerking van de Nederlandse dirigent met het Beierse Radio Koor en Symfonie Orkest documenteren. Sinds Haitink in 1958 voor het eerst een abonnementsconcert dirigeerde, staat en staat hij nog steeds op het podium van het Münchense orkest - nu eens in de Herkulessaal van de Residenz, dan weer in de Philharmonie im Gasteig, dus al zes decennia lang.

De box biedt een uitstekend overzicht van de gezamenlijke interpretaties van meesterwerken uit zowel de Weense klassieke periode als de Duits-Oostenrijkse laat-romantische periode: uitmuntende composities van Beethoven, Bruckner, Haydn en Mahler.

Beethoven:
 Missa Solemnis in D major, Op. 123

Bruckner:
 Symphony No. 5 in B flat major
 Symphony No. 6 in A major

Haydn:
 The Creation
 The Seasons

Mahler:
 Symphony No. 3
 Symphony No. 4
 Symphony No. 9

"Twee Bruckners, drie Mahlers, oratoria van Haydn en Beethovens Missa solemnis - monumentaler kan het niet. De doorwrochtste werken uit de muziekgeschiedenis verzameld in een klein doosje, ter ere van de man die begin maart 90 werd en al ruim zestig jaar voor het Orkest van de Beierse Omroep staat, Bernard Haitink. Dat orkest is hier uitsluitend te horen in uitvoeringen van na 1997. Kort nadat hij als jongeman bij het Amsterdamse Concergebouworkest voor de leeuwen werd geworpen debuteerde Haitink in Beieren. Toen al viel op dat hij een man was van weinig woorden, maar o zo handig met gestiek. Hoe hij denkt over frasering, tempo, intonatie, balans en dynamiek schrijft hij musici niet voor. Hij instrueert niet, maar helpt. Daardoor dragen musici hem op handen - destijds al en nu nog steeds. Monumentale muziek is Haitinks handelsmerk, het creëren en continueren van grote spanningsbogen. Hoor hoe hij hier in Mahler 4 het ‘Nicht eilen’ en het ‘Ohne Hast’ realiseert. Hoe hij van het Adagio van Bruckner 5 een etherische hymne maakt. En hoe respectvol hij de dierengeluiden in Haydns Schöpfung behandelt, of het Et incarnatus est in de Missa solemnis tot een belevenis maakt. Topniveau."
Klassieke Zaken Magazine 2-2019