Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

Rossini: Petite Messe Solennelle (On Period Pianos)

Coro Ghislieri/Giulio Prandi/Sandrine Piau/Jose Maria Lo Monaco/Edgardo Rocha

.. Solennelle (On Period Pianos) / Akl 21

CD   1 disc(s)   01-10-2021
Classical | Choral Music

In stock
Levertijd : +/- 1 tot 2 werkdagen (voorraad: 2-3 items)

€ 12.95 € 22.95
Extra info: .. Solennelle (On Period Pianos) / Akl 21
Maatschappij: Outhere
Label: Arcana
Barcode: 3760195734940
Artikelcode: 1C3591
Suffix - prefix: 3342142 A

Sandrine Piau, Jose Maria Lo Monaco, Francesco Corti en Cristiano Gaudio (Erard en Pleyel), Daniel Perer (authentiek Alexandre-harmonium)  & Coro e Orchestra Ghislieri, Giulio Prandi

Het Italiaanse Coro e Orchestra Ghislieri voert het geliefde werk de Petite Messe Solennelle van Rossini uit met een droombezetting voor een fascinerende (her)ontdekking. Hoewel de vertaling 'Kleine plechtige mis' is, is het werk groots!

De componist Rossini (1810-1829) had het goed voor elkaar. Op zij n 37ste ging hij al met pensioen. Voor je veertigste met pensioen: daar dromen de meesten van. Rossini deed het en hing na dertig opera’s op zijn 37e zijn pen aan de wilgen. Twee jaar later schreef hij echter nog een prachtige ‘kleine mis’. Laat u overigens niet misleiden door het woordje klein, want Petite Messe Solennelle biedt bijna anderhalf uur verfijnde en, zoals bijna altijd bij Rossini, vrolijkmakende muziek. Je hoort zijn humor in de muziek doorklinken. Niet voor niets werd het al snel een van zijn geliefdste werken, een viering van het leven waarin het religieuze en wereldlijke samenvloeien. Klein slaat in dit geval terug op de droombezetting die Rossini voor ogen had en waarmee Coro Ghislieri het werk uitvoert: een compact koor van twaalf zangers, vier solisten, twee uit Rossini’s tijd stammende twee Érard-vleugels en een harmonium. Met als klinkend resultaat een fascinerende (her)ontdekking van dit heerlijke werk.

Hoewel Rossini al dertig jaar nauwelijks meer componeerde, zwichtte hij in 1863 voor het verzoek van Graaf Michel-Frédéric Pillet-Will om een mis voor diens vrouw te schrijven. Zijn Petite messe solennelle werd Rossini’s aatste ‘oudedagszonde’ en zijn enige klein bezette vocale werk. Het Italiaanse Coro Ghislieri neemt u mee terug naar het moment dat het werk in première ging met vier solisten, een koor van acht zangers, twee piano’s en een harmonicord, een wonderlijk klavier met door een draailier aangestreken snaren. Het resultaat is een fascinerende herontdekking van een magische mis. 

Rossini:
 Petite Messe Solennello (on period pianos)

CD van de Week - Radio 4

"De Fondazione Rossini uit Pesaro liet de oorspronkelijke partituur een paar jaar terug reconstrueren, en die is nu voor het eerst opgenomen. Door het Italiaanse Coro Ghislieri onder leiding van Giulio Prandi. Op de prachtige oude vleugels van Erard en Pleyel spelen Francesco Corti en Cristiano Gaudio, en achter het authentieke Alexandre-harmonium zit Daniel Perer. Die italianità van de uitvoerenden past Rossini uiteraard goed. Met z’n 16-en zorgt het koor voor loepzuivere bijdragen. In het solistenteam klinkt ook een Frans tintje in de persoon van topsopraan Sandrine Piau, die hemels zingt in haar grote solo O salutaris hostia. De andere solisten halen haar niveau niet helemaal, maar zijn toch erg goed. Dirigent Prandi weet wat hij met deze muziek in handen heeft, voelt waar deze lichte, vrolijke omgang met zoiets serieus als een mis vandaan komt. Hij zweept het koor in de machtige fuga’s mooi op. Een kleine mis vol christelijke tempi."
Dagblad Trouw ****