Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

⇒ Naar specifiek zoeken

BOLOGNA 1666

KAMMERORCHESTER BASEL

Julia Schroder (violin/direction), Ewa Miribung (violin) & Kammer-Orchester Basel

CD   1 disc(s)   26-01-2017
Classical | Violin

In stock Levertijd : +/- 1 - 2 werkdagen (op=op)

€ 22.95
Extra info: JULIA SCHRODER / WORKS BY PERTI/TORELLI/COLONNA
Dirigent: JULIA SCHRODER
Maatschappij: Sony Music
Label: DEUTSCHE HARMONIA MUNDI
Barcode: 0889853155927
Artikelcode: S61938
Suffix - prefix: 315592 88985
Solist(en): JULIA SCHRODER

Alberti:
 Concerti Nr. 7 & 9 aus "Concerti per chiesa e per camera" op. 1

Anonymus:
 Violinkonzert "In honorem Divi Petronii"

Colonna:
 Sinfonia aus "La caduta di Gierusalemme sotto l'imperio di Sedecia ultimo re d'Israelle"
 Sinfonia aus "Messa a 5"
 
Laurenti:
 Violinkonzert
 
Perti:
 Sinfonia aus "Gesu al sepolcro"

Perti (attr. Giuseppe Torelli):
 Sinfonia aus "San Galgano Guidotti"; Sinfonia avanti l'Oratorio "La lingua profetica del taumaturgo di Paola"
 
Torelli:
 Violinkonzert

Zavateri:
 Concerto Nr. 12 aus "Concerti da chiesa, e da camera" op. 1

""Na Rome en Venetië was Bologna in de zeventiende eeuw de belangrijkste Italiaanse muziekstad. In 1666 werd die status nog eens onderstreept met de oprichting van de Accademia Filharmonica di Bologna, een muzikaal opleidingsinstituut dat al snel de pauselijke zegen kreeg. De vroegste leden van de Academie waren destijds vooraanstaande componisten, zoals medeoprichters Giovanni Paolo Colonna en Giacomo Antonio Perti. Zij hielden zich – op een enkele inleidende sinfonia na – als maestro di cappella van de Basilica di San Petronio voornamelijk bezig met vocale muziek. Hun leerlingen, zoals Guiseppe Torelli en Lorenzo Gaetano Zavateri, cultiveerden vooral die opwindende Italiaanse instrumentale muziek waarin de geur van zee en pasta standaard meegeleverd lijkt. Kammerorchester Basel dook in deze vroege historie, vond een aantal instrumentale juwelen en speelt die ook nog eens vol mediterrane passie. Wie normaliter geniet van de instrumentale muziek van Antonio Vivaldi springt na het beluisteren van deze cd jubelend door de huiskamer."
Klassieke Zaken Magazine 1-2017

"Bologna 1666, een vreemde titel voor een cd? Niet wanneer je bedenkt dat Bologna in de 17e eeuw een van de belangrijkste muzikale steden in Italië was. En dat daar in 1666 de Accademia Filarmonica werd opgericht – een bloeiend opleidingscentrum voor componisten (Arcangelo Corelli!), zangers (Farinelli!) en instrumentalisten. Een instituut dat intussen al zijn 350ste verjaardag vierde – meteen ook de aanleiding voor het uitbrengen van deze cd en dit repertoire.

Het voortreffelijke Kammerorchester Basel haalt de muziek van enkele generaties componisten uit Bologna onder het stof vandaan. Niet van de minsten bovendien: Giovanni Paolo Colonna (1637-1695) en Giacomo Antonio Perti (1661-1756) waren mede-oprichters van de Accademia én vooraanstaande componisten. Van hen enkele instrumentale inleidingen/sinfonia’s op hun hoofdzakelijk vocale werk. Daarnaast enkele concerti van wat latere componisten zoals Torelli, Alberti, Laurenti en Zavateri. Niet allemaal grote, bekende namen – ten onrechte. Ze passen helemaal in het plaatje van levendige, zonnige Italiaanse barokmuziek zoals we die kennen van pakweg Vivaldi. En dat is zeker ook de verdienste van het enthousiast spelende Kammerorchester Basel: strak, vinnig en helder. Met de uitstekende soliste Julia Schröder.

Kortom, gezwinde uitvoering, mooie opname. Deze cd zal niet misstaan in de platenkast van de liefhebber van Italiaanse barokmuziek."
Els Van Hoof - Klara's oordeel ****