Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

BRABANT 1653 -SACD-

HOLLAND BAROQUE

SACD   1 disc(s)   28-05-2021
Classical | Baroque

In stock Levertijd : +/- 1 - 2 werkdagen (voorraad: 2-3 items)

€ 22.95
Maatschappij: Outhere
Label: PENTATONE
Barcode: 0827949089565
Artikelcode: 8A7386
Suffix - prefix: 5186895 PTC

Holland Barque: solisten - Julie Thyana Roset, Deborah Cachet (sopraan), Alex Potter (alt), Mirko Ludwig, Carlos Negrín López (tenor) & Dominik Wörner (bas).

Verborgen juweeltjes van Nederlandse barokke vocale muziek
Holland Baroque verkent, samen met een groep gevestigde oude muziek vocalisten, de 17e eeuwse kloostermuziek tradities van Noord-Brabant. Brabant 1653 onthult verborgen juweeltjes van de Nederlandse muziekgeschiedenis, en van de barokmuziek in zijn geheel. De centrale figuur van het album is Benedictus à Sancto Josepho, de organist en componist bij uitstek van het einde van het 17e-eeuwse Brabant, die in Frankrijk bekend stond als "le grand Carme". Door zijn muziek en die van tijdgenoten voor het voetlicht te brengen, gaan artistiek leiders Judith en Tineke Steenbrink op zoek naar een herkenbare Brabantse stijl en tonen ze overtuigend aan dat Nederland een veel rijkere muziekcultuur bezat dan algemeen wordt erkend.

Holland Baroque verkent samen met de zes solisten de monastieke muzikale tradities van het 17e-eeuwse Noord-Brabant. Brabant 1653 onthult verborgen pareltjes uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Al jarenlang breken de zussen Tineke en Judith Steenbrink, artistiek leiders van Holland Baroque, een lans voor de muziek van Benedictus à Sancto Josepho (1642-1716). Deze componist woonde en werkte in het karmelietenklooster van Boxmeer, letterlijk op een steenworp van Tinekes en Judiths geboorteplek.

Dit album bevat slechts een kleine greep uit een zeer omvangrijk oeuvre van Brabants monastiek repertoire. Er is zoveel te ontdekken. Luister mee naar werken van Benedictus à Sancto Josepho, Cornelis Verdonck, Carl Rosier, Herman Hollanders en Herman Finkers.

Naast alle liedteksten (in 3 talen: NL, EN, LAT) bevat het cd-boekje een uitgebreide toelichting van het album, zowel Nederlands- als Engelstalig.

"Holland Baroque brengt solistische en meerstemmige gezangen levendig en met souplesse."
de Volkskrant ****

"De hoes van de cd Brabant 1653 toont een foto van een oude deur in een gemetselde poort. Erboven lezen we het jaartal 1653. Die deur was de originele verbinding tussen de Sint Petrusbasiliek en het in dat jaar opgerichte Karmelietenklooster in het Brabantse Boxmeer. Een deur die vaak geopend en gesloten is door Benedictus Buns, de barokke Brabantse componist en organist, die jarenlang op de orgelbank in de basiliek heeft zitten spelen. De veronachtzaamde muziek van deze Buns (1642-1716), die als karmeliet de naam Benedictus à Sancto Josepho aannam, vormt de hoofdmoot op de cd."
TROUW - 26 februari 2021

Luister Magazine 757 - LUISTER TIEN