Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

Schubert: Unfinished & Great Symphonies

B'rock Orchestra / Rene Jacobs

.. Great Symphonies

CD   1 disc(s)   05-08-2022
Classical

In stock
Levertijd : +/- 1 tot 2 werkdagen (voorraad: 2-3 items)

€ 19.95 € 22.95
CD  
Extra info: .. Great Symphonies
Maatschappij: Outhere
Label: Pentatone
Barcode: 0827949089466
Artikelcode: 3D0916
Suffix - prefix: 5186894 PTC

B'rock Orchestra, René Jacobs

De veelvuldig bekroonde dirigent René Jacobs en het B'Rock Orchestra voltooien hun Schubert-cyclus op Pentatone met de twee beroemdste symfonieën van de componist, de Onvoltooide en de Grote. In zijn uitgebreide liner notes, ontwikkelt Jacobs de theorie dat de B mineur symfonie niet "onvoltooid" werd gelaten, maar opzettelijk onvoltooid werd gelaten omdat Schubert de twee delen ontwierp naar analogie van Mein Traum (Mijn droom), een autobiografisch verhaal in twee delen geschreven in 1822, op hetzelfde moment dat de symfonie werd gecomponeerd. Terwijl de eerste helft van Mein Traum verhaalt over de dood van zijn moeder en zijn problematische relatie met zijn vader, duikt het tweede deel in een magische, romantische wereld en leidt het uiteindelijk tot een verzoening met zijn vader.

Op deze opname gaan de twee delen van het verhaal vooraf aan de twee delen van de Onvoltooide Symfonie en worden zij uitgevoerd door Tobias Moretti. Jacobs betoogt dat de Grote symfonie in C-groot, met haar plechtige karakter en sublieme dimensies, voor Schubert een bevrijding betekende na het dromerige Onvoltooide.

De presentatie van deze contrasterende werken vormt een waardige afsluiting van een cyclus die van meet af aan was opgezet als een reeks symfonische paren. De spelers van het B'Rock Orchestra brengen deze werken op historische instrumenten, transparant maar vol vuur.

Schubert:
 Symphony No. 8 in B minor, D759 'Unfinished'
 Symphony No. 9 in C major, D944 'The Great'