Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

On Dsch - Part 1: Shostakovich

Levit, Igor

Works By Dmitri Shostakovich

LP   3 disc(s)   10-09-2021
Classical | Piano

Levertijd : +/- 5 tot 10 werkdagen

€ 54.95
LP  
Extra info: Works By Dmitri Shostakovich
Opgelet: Voor dit artikel heb je een platenspeler nodig
Maatschappij: Sony Music
Label: Sony Classical
Barcode: 0194398892610
Artikelcode: 8A6865
Suffix - prefix: 889261 19439

Igor Levit (piano)

Het nieuwe album van pianist Igor Levit, "ON DSCH", dat op 10 september door Sony Classical zal worden uitgebracht, presenteert een prachtige pianocyclus: de 24 Preludes en Fuga's op. 87 van Sjostakovitsj. De titel "D S C H" komt van de Duitse nootnamen die het klinkende monogram vormen van Dmitri Sjostakovitsj. "On DSCH" is een discografische prestatie die zelfs Igor Levit in deze vorm nog niet heeft geleverd. De complete uitvoering van de "24 Preludes en Fuga's" van Dmitri Sjostakovitsj, voltooid in 1951, duurt ongeveer twee en een half uur en Levit heeft deze al met groot succes gepresenteerd in belangrijke concertzalen over de hele wereld, waaronder de Berliner Philharmonie Levit beschrijft de "24 Preludes en Fuga's" als "een soort klinkend dagboek". "Ik vind de combinatie van warmte, directheid en pure eenzaamheid in de 48 stukken van Sjostakovitsj iets heel unieks", zegt de pianist. "Voor mij is het een ritueel van zelfonderzoek en zelfontdekking, waarbij de meest intieme vragen aan bod komen." Het artwork van het album, ontworpen door de internationaal bekende kunstenaar en grafisch ontwerper Christoph Niemann, die regelmatig werkt voor o.a. de "New Yorker" en de "New York Times", biedt een speelse, abstracte tegenhanger voor deze muzikale ervaring.

Shostakovich - 24 Preludes & Fugues for piano, Op. 87:
 No. 1 in C major
 No. 2 in A minor
 No. 3 in G major
 No. 4 in E minor
 No. 5 in D major
 No. 6 in B minor
 No. 7 in A major
 No. 8 in F sharp minor
 No. 9 in E major
 No. 10 in C sharp minor
 No. 11 in B major
 No. 12 in G sharp minor
 No. 13 in F sharp major
 No. 14 in E flat minor
 No. 15 in D flat major
 No. 16 in B flat minor
 No. 17 in A flat major
 No. 18 in F minor
 No. 19 in E flat major
 No. 20 in C minor
 No. 21 in B flat major
 No. 22 in G minor
 No. 23 in F major
 No. 24 in D minor

"De titel van Igor Levits nieuwe cd-productie is misschien raadselachtig. DSCH zijn de eerste vier letters in de Duitse schrijfwijze van de componistennaam: ‘D. Schostakowitsch’. Deze staan voor de noten d-es-c-b, het motief waarmee Dmitri Sjostakovitsj in menig werk zijn handtekening heeft gezet, zoals Bach dat eerder met b-a-c-h = bes-a-c-b had gedaan. Levit speelt alle 24 Preludes en fuga’s die de Rus in navolging van Bachs Das wohltemperierte Clavier heeft gecomponeerd. Hij gaat daarbij de hele kwintencirkel rond als in een magisch rad van gevoelens. In de woorden van de pianist is het een ‘vereniging van warmte, directheid en zuivere eenzaamheid’, een ritueel van introspectie over de intiemste vragen. Ze zijn vaker opgenomen, door grootheden als Svjatoslav Richter, Emil Gilels, Tatjana Nikolajeva en de componist zelf, maar Igor Levit steekt hen naar de kroon met zijn mateloze zeggingskracht. Hoe grootser, hoe liever. Hoe dieper, hoe intenser. Hij werpt zich met een even compromisloze overgave op de Passacaglia on DSCH uit 1963 van de Schot Robert Stevenson: een spectaculaire en alomvattende reeks variaties op dat ene viertonige motief, 85 minuten vol historische verwijzingen en spannende geografische excursies, van Bach tot Afrikaanse trommelaars."
Klassieke Zaken Magazine 3/4-2021

"So what makes this special? To start with, he never goes into a studio without a clear vision in mind, and this album of Shostakovich and Stevenson is no exception."
Gramophone Magazine - October 2021

"The first surprise of this album – which you will absolutely want to hear – is the subtlety and intimacy of Levit’s playing…Only a handful of pianists have scaled the heights of Stevenson’s tour de force. Levit does so in unforgettable style."
BBC Music Magazine - December 2021 *****