Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

⇒ Naar specifiek zoeken

FANTAISIES -CD+DVD-

ANDERSZEWSKI, PIOTR

WORKS BY MOZART & SCHUMANN

CD   2 disc(s)   16-02-2017
Classical | Piano

Levertijd : +/- 4 - 8 werkdagen

€ 20.95
Extra info: WORKS BY MOZART & SCHUMANN
Maatschappij: Warner Music
Label: ERATO
Barcode: 0190295888558
Artikelcode: S63930
Suffix - prefix: 9029588855

Mozart:
 Fantasia in C minor, K475
 Piano Sonata No. 14 in C minor, K457
 
Schumann:
 Fantasie in C major, Op. 17
 Theme with Variations in E flat major WoO 24 ('Geistervariationen')
 
INCL. A 36-MINUTE BONUS DVD (on Warsaw) "Je m’appelle Varsovie"
A film by Piotr Anderszewski

With the collaboration of Julien Condemine
DVD: Colour NTSC systems Disc Format: 1 DVD5 Sound Format: Stereo PCM 2.0

Radio 4 CD van de Week

"Anderszewski has long paired the Fantasy K475 with the Sonata K457 and, with his almost titanic objectivity, the resulting arch-like span comes across ineffably as a single piece, sculpted without a trace of indulgence or unnecessary gesture and hugely impressive"
Classical Music - July 2017 *****
 
"Mozart en Schumann samen op een pianorecital-cd: het is een eerder ongewone combinatie. Maar de Poolse pianist Piotr Anderszewski hoort in de werken van beide componisten een grote overeenkomst in de manier waarop zij hun muzikale ideeën vormgaven: angst voor het witte blad kenden ze blijkbaar niet; de muziek leek recht van hun hoofd naar het papier te vloeien, schijnbaar zonder belemmeringen of aarzelingen.

Anderszewski opent zijn nieuwe cd, uitgegeven bij Warner classics, met de fantasia in c KV457, die Mozart in mei 1785 in Wenen voltooide, enkele maanden na de pianosonate KV475, meteen ook het tweede werk op deze uitgave. Een slimme programmatie is dat, want beide werken zijn erg nauw met elkaar verbonden door dezelfde emoties, hetzelfde tragische gebaar en dezelfde momenten van tederheid. Mozart hanteert in beide composities ook een even vrije als gedurfde muzikale taal. Anderszewski speelt ze met een ongewone gedragenheid, een grote lyriek (een erg mooi en gevoelig andante van de sonate) en intensiteit (zelden leek de finale van dezelfde sonate zo duidelijk de komst van Beethoven aan te kondigen!). Daarnaast, het moet gezegd, sluipen er in deze Mozart ook enkele maniërismen in zijn pianospel: dramatische stiltes, tempowisselingen en de soms heftige uitbarstingen.

Van Schumann koos Anderszewski de bekende, grootse fantasie in C op.17 en de veel minder uitgevoerde Geistervariationen: beide werken kwamen in dramatische omstandigheden tot stand. Schumann schreef de driedelige fantasie in 1836, het jaar waarin hij op brutale wijze werd gescheiden van zijn geliefde Clara – dat was de wens van de vader van Clara. De Geistervariationen zouden Schumanns laatste werk worden, gecomponeerd in de dagen voor hij, voor de rest van zijn leven, werd opgenomen in een instelling voor geesteszieken. Muziek die balanceert tussen genie en waanzin. Maar Anderszewski lijkt, met zijn doordachte, expressieve en hoogst persoonlijke uitvoeringen, toch vooral de geniale kant van Schumann te willen benadrukken.

Er zit bij deze cd ook een dvd van 36 minuten, gemaakt door Anderszewski zelf, met de titel “Ik ben Warschau”. Warschau, de stad waar zijn grootmoeder in 1910 werd geboren, en waar ze tot haar dood, in 1995, zou leven. En zo maakte ze bijna een hele eeuw lang de bewogen geschiedenis van deze stad mee. Het is een montage geworden van beelden van de stad, zijn parken, zijn monumenten, zijn mensen en er zijn ook enkele historische fragmenten opgenomen van de bombardementen op Warschau tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dit alles zonder commentaarstem, maar op muziek van Chopin, Szymanowksi, Webern."
Bart Tijskens - Klara's oordeel ****