Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

Himmelsmusik

Pluhar, Christina/L'arpeggiata

Celine Scheen/Philippe Jaroussky/Jesus Rodil/Dingle Yal

CD   1 disc(s)   04-10-2018
Classical | Choral Music

In stock
Levertijd : +/- 1 tot 2 werkdagen (voorraad: 1 item)

€ 11.95 € 19.95
CD  
Extra info: Celine Scheen/Philippe Jaroussky/Jesus Rodil/Dingle Yal
Maatschappij: Warner Music
Label: Erato
Barcode: 0190295629779
Artikelcode: X37651
Suffix - prefix: 923242

Christina Pluhar (theorbo & direction) & L'Arpeggiata

Muziek als hemel op aarde: Voor de componisten van vroeger was dit niet zomaar een mooie uitdrukking. Van de Middeleeuwen tot de Barok werden de goed geordende tonen van een compositie gezien als een weerspiegeling van de kosmos. De regels van de muzikale kunst waren dezelfde als die volgens welke de sterren van de hemel zich bewogen, en waardoor in het bijzonder de kerkmuziek een zeer bijzondere geestelijke kracht verkreeg. Christina Pluhar, met haar ensemble L' Arpeggiata en een aantal topsolisten zoals de countertenor Philippe Jaroussky, belicht nu precies dit fenomeen met een programma van Duitse barokmuziek van Heinrich Schütz tot Johann Sebastian Bach. Himmelsmusik biedt een ware schat aan opgravingen van Duitstalige gewijde muziek uit de tijd vóór Johann Sebastian Bach. Weinig bekend zijn bijvoorbeeld de Schütz-leerling Johann Theile, Christian Ritter, die in Zweden en Dresden werkte, de Rudolstadtse hofmusicus Philipp Heinrich Erlebach, de Lübeckse organist (en Buxtehude-voorganger) Franz Tunder en Johann Rudolf Ahle, die uit Mühlhausen kwam en naast zijn muzikale ambten ook burgemeester van zijn geboortestad was. Het programma leidt naar een van de mooiste sacrale concerten van Johann Sebastian Bach: Komm süßer Tod BWV 478, gezongen door Philippe Jaroussky. 

anon.:
 Chacona

Ahle, J R:
 Bleib bei uns, denn es will Abend werden

Bach, J C:
 Lamento 'Ach daß ich Wassers gnug hätte'
 Komm süsser Tod, BWV478

Bertali:
 Sonata a 6 in E minor

Bütner:
 Ich suchte des Nachts in meinem Bette

Ritter, C:
 Cantata: O amantissime sponse Jesu

Schütz:
 Erbarm dich mein, O Herre Gott, SWV447
 Von Gott will ich nicht lassen, SWV 366

Theile:
 Gott, hilf mir
 Nun ich singe! Gott ich kniee

Tunder:
 Ein kleines Kindelein

"[Jaroussky and Scheen] are well-matched, and the results are wonderfully rich and unexpectedly sensual…Instrumental numbers have all the group’s signature lightness of touch and depth of colour, and the improvisatory freedom and sway of an anonymous Chiaccona is vintage L’Arpeggiata."
Gramophone Magazine - November 2018

"Himmelsmusik. Hemelse muziek. Muziek als viering van het hogere, muziek als troost en vooral muziek omdat muziek gewoon hemels kan zijn en dat op de cd Himmelsmusik van L’Arpeggiata ook gewoon is. In 2018 verraste het ensemble van Christina Pluhar vriend en vijand (voor zover die er al zijn) met een plaat vol werken uit de Noord-Duitse Lutherse traditie van de late zeventiende en vroege achttiende eeuw. Het gezelschap, dat zich bij voorkeur stort op mediterrane en Latijns-Amerikaanse noten uit vroeger dagen, bleek in de noten die de weg naar Johann Sebastian Bach plaveien minstens zo goed thuis. Pluhar en consorten zorgen voor adembenemend spel in het lamento Ach, dass ich Wassers gnug hätte van Johann Christoph Bach, en reizen via werk van onder anderen Schütz en Tunder naar het meesterlijke Komm, süsser Tod van de grote Johann Sebastian. Met niemand minder dan Céline Scheen en Philippe Jaroussky als vocalisten van dienst is dit dé cd om de donkere decemberdagen te kleuren."
Klassieke Zaken Magazine 05/06-2021