Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

⇒ Naar specifiek zoeken

CELLO CONCERTOS -SACD-

SAINT-SAENS, C.

TRULS MORK

CD   1 disc(s)   11-01-2016
Classical | Cello

Levertijd : +/- 5 - 15 werkdagen

€ 20.95
Extra info: TRULS MORK
Dirigent: NEEME JARVI
Maatschappij: Play it again Sam
Label: CHANDOS
Barcode: 0095115516225
Artikelcode: R37221
Suffix - prefix: 5162 CHSA
Solist(en): TRULS MORK
Instrument(en): CELLO

Dit is een van die opnames die u uitnodigd lekker achterover te leunen, te ontspannen, te luisteren en te genieten.... Le Carnaval des Animaux krijgt hier een van de meest succesvolle uitvoeringen op CD (zonder verteller) met precies de juiste balans van instrumentale virtuositeit, muzikaliteit en gevoel.

Cello Concerto No. 1 in A minor, Op. 33
Cello Concerto No. 2 in D minor, Op. 119
 W/Truls Mørk (cello)

Le carnaval des animaux
 Louis Lortie (piano), Hélène Mercier (piano) & Alasdair Malloy (glass harmonica)

Africa - Fantasie for piano & orchestra Op. 89
Wedding Cake - Valse-Caprice for piano & strings, Op. 76
 W/Louis Lortie (piano)

"Nog niet zo lang geleden vreesde Truls Mørk dat hij nooit meer zou kunnen optreden. Zijn linkerschouder was verlamd geraakt, waarschijnlijk ten gevolge van de ziekte van Lyme. Sinds zijn terugkeer op de podia gaat de Noorse cellist geen zee te hoog. Telkens weer weet hij zijn pure toon en zijn formidabele techniek af te stemmen op de meest uiteenlopende composities, zonder show of gewichtigdoenerij. Voor de twee celloconcerten van Saint-Saëns beschikt hij over een natuurlijke zangerigheid, sprankelende elegantie en onweerstaanbare charme, maar deinst hij evenmin terug voor de weerbarstiger aspecten, die vooral in het tweede concert naar voren treden. Hij vindt in het Philharmonisch Orkest van Bergen onder leiding van Neeme Järvi soms iets te zwaarwichtige partners. De concerten nemen elk niet meer dan twintig minuten in beslag. De luisteraars krijgen daarom als bonus een fijne uitvoering van Le carnaval des animaux, met als hoogtepunt Mørks prachtig ingehouden en subliem ‘gezongen’ solo in Le cygne. Als toegift fungeert onder meer de Wedding-cake, de muzikale bruidstaart die Saint-Saëns heeft gecomponeerd voor het tweede huwelijk van een bevriende pianiste, met de uitmuntende Louis Lortie als pianosolist."
EDDIE VETTER - Klassieke Zaken Magazine 1-2016

“[Mørk's] noble command is ideal in the darkly blazing, virtuosic second concerto. One of our great lyric instrumentalists, he gives a deeply-felt, but never over-dramatised performance, a piercing tenderness underlying what can sound sentimental in the hands of a lesser artist. Bergen's beautifully-tuned winds create subtle intimacy in the idyllic Andante”
BBC Music Magazine - March 2016 ****

Camille Saint-Saëns schreef twee celloconcerten, in 1872 en in 1902. De eerste werd een hit; de tweede is relatief onbekend. Ze zijn zelden samen op één cd te vinden. De Noorse meestercellist Truls Mørk combineert beide op deze nieuwe CD vol met muziek van Saint-Saëns. Naast de twee celloconcerten zijn ook nog de beroemde 'Le Carnaval des Animaux' en twee onbekende werken voor piano en orkest te vinden op de CD.

De begeleiding in alle stukken door het Filharmonisch Orkest van Bergen o.l.v. Neeme Järvi is voortreffelijk. In 'Le Carnaval des Animaux' krijgt het orkest gezelschap van de Frans-Canadese pianist Louis Lortie en de Canadese pianiste Hélène Mercier. Een levendige versie waar Neeme Järvi het geheel humoristisch benadert.

Louis Lortie is solist in de Caprice-Valse op.73 'Wedding-cake'. Saint-Saëns schreef het in 1886 voor het tweede huwelijk van de pianiste Caroline Montigny-Rémaury. Een populair en speels stukje dat Saint-Saëns de reputatie van een lichtgewicht-componist opleverde. Ten onrechte!

Louis Lortie speelt tot slot 'Africa', ook voor piano en orkest. Deze fantasie vol exotische klanken schreef Saint-Saëns in Caïro toen hij de wintermaanden van Parijs verruilde voor warmer oorden.

De grote hits van Saint-Saëns op deze schijf worden prima uitgevoerd maar het zijn vooral de onbekendere stukken die zorgen dat deze cd opvalt. Cellist Truls Mørks zingende spel maakt het Tweede Celloconcert bijna net zo memorabel als het eerste. En Louis Lorties lichte spel, met veel flair en energie maakt de pianostukken tot een feest.
Radio 4 CD van de Week