Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

⇒ Naar specifiek zoeken

PASSION AND RESURRECTION

ESENVALDS, E.

POLYPHONY/BRITTEN SINFONIA/LEIGHTON/CAROLYN SAMPSON

CD   1 disc(s)   07-03-2011
Classical | Easter music

In stock Levertijd : +/- 1 - 2 werkdagen (op=op)

€ 14.95
Extra info: POLYPHONY/BRITTEN SINFONIA/LEIGHTON/CAROLYN SAMPSON
Maatschappij: Play it again Sam
Label: HYPERION
Barcode: 0034571177960
Artikelcode: J91363
Suffix - prefix: 67796 CDA

Carolyn Sampson (soprano) & Polyphony & Britten Sinfonia, Stephen Layton

Esenvalds:

 Passion and Resurrection
 Evening
 Night Prayer: Mistress of night watching down on me
 A Drop in the Ocean
 Legend of the walled-in woman: Atje te ura në lumë 'There at the bridge o'er the river'
 Long Road: I love you night and day

De Letse componist Eriks Esenvalds wilde met zijn Passion & Resurrection de traditie van het verhalend componeren, wat kenmerkend is voor de grote passies uit het verleden, vermijden. Hij heeft een in elkaar grijpend mozaïek van teksten uit evangeliën, uit de Byzantijnse en Romeinse liturgieën en uit het oude testament, bijeengebracht.

Binnen enkele seconden wist ik dat ik van deze CD zou gaan houden... alles heeft een prachtige oprechtheid en een zinderend gevoel voor kleur ... Als de muziek niet zo schitterend was, zou ik graag een paar honderd woorden willen besteden om Stephen Layton te prijzen voor deze geweldige uitgave!

"De Letse componist Eriks Ešenvalds speelt een wonderlijk spel met de beleving van gezongen tekst. Er is volop tekst die we kunnen verstaan en begrijpen, maar Ešenvalds voegt eigenzinnig verschuivende harmonieën en etherisch voortspinnende melodieën toe die de tijd stil lijken te zetten en die contact met de gezongen taal haast irrelevant maakt. Met name in Passion and Resurrection ontstaat een wonderlijke frictie tussen het bekende verhaal van Christus’ lijden en verrijzenis en het kaleidoskopische relaas dat ons wordt gedaan. Een citaat uit een motet van Morales over boetedoening wordt door mysterieuze strijkersklanken vervreemd, waarna de fenomenale Carolyn Sampson zich met een smartelijke maar tegelijk rustgevende melodie als gevallen vrouw aan de voeten van Jezus legt. Dwingende strijkers brengen het als altijd imponerende Polyphony bij de gillende eis dat  Christus gekruisigd moet, maar sopraan en koor gaan naadloos over in klanken die vergiffenis suggereren, terwijl verschillende teksten klinken in twee muzikale stijlen die toch samengaan. Het is maar een voorbeeld en deze cd eenmaal beluisteren is onvoldoende om te ervaren hoe het ongekunstelde polystilisme van Ešenvalds werkt. De meesterlijke controle van Stephen Layton maakt deze ongekend rijk geschakeerde muziek tot een ervaring die zeker niet eenmalig blijft."
Klassieke Zaken Magazine

"Ešenvalds responds to the purpose of the words he sets, occupying similar choral territory to the likes of Whitacre and Shchedrin, character rather than ego dominating. Carolyn Sampson is the featured guest on the title piece and sings superbly, but there is also very fine work by soloists from within Polyphony, particularly the sopranos...Polyphony typically balances beauty of timbre with precise articulation and empathy with the texts"
BBC Music Magazine - May 2011 ****

"The star is soprano Carolyn Sampson, whose rich timbre and effortless ascents into the stratosphere crown this splendid performance."
Gramophone Magazine - May 2011