Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

Lunea

Holliger, Heinz / Christian Gerhaher / Juliane Banse

Heinz Holliger/Christian Gerhaher/Juliane Banse

CD   2 disc(s)   29-04-2022
Classical | Opera/Operette

In stock
Levertijd : +/- 1 tot 2 werkdagen (voorraad: 1 item)

€ 39.95 € 42.95
CD  
Extra info: Heinz Holliger/Christian Gerhaher/Juliane Banse
Maatschappij: Outhere
Label: Ecm
Barcode: 0028948563227
Artikelcode: 8C1520
Suffix - prefix: 4856322 00289

Christian Gerhaher (baritone), Ivan Ludlow (baritone) Juliane Banse (soprano), Sarah Maria Sun (soprano), Annette Schnmller (soprano) & Philharmonia Zürich, Heinz Holliger

Heinz Holligers "droomopera" Lunea, die met veel bijval in het Operahuis van Zürich in première ging, verweeft verhaallijnen uit het leven en denken van de in Hongarije geboren Oostenrijkse dichter Nikolaus Franz Niembsch (1802-1850), die schreef onder de naam Nikolaus Lenau. Lenau's laatste, fragmentarische geschriften prikkelden Holliger's fantasie en leidden tot een veelgelaagd werk met een heerlijk suggestieve hoofdrol voor bariton Christian Gerhaher. De Neue Zürcher Zeitung schreef: "Hier kan Christian Gerhaher al zijn gevoeligheid voor de fijnste nuances van de taal tentoonspreiden en zijn bijna onbeperkte spectrum van tonale en dynamische gradaties in klank brengen. Op deze manier spreekt de dichter Lenau het meest direct zonder de afleidingen via het toneel - namelijk rechtstreeks vanuit de klanken...". Een uitgebreid boekje van 120 pagina's in het Duits en Engels, met het complete libretto van Händl Klaus en samenvattingen voor elk van de 23 scènes van de opera, evenals een essay van Roman Brotbeck, een opvoeringsnotitie van Christian Gerhaher, partituurfragmenten, opvoeringsfoto's en meer horen bij de 2-CD set.

Heinz Holliger (geb. 1939):
 Lunea (Traumoper)

"Lunea is een anagram van ‘Lenau’. De dichter Nikolaus Lenau is de historische hoofdpersoon in deze opera van Heinz Holliger. Hij is na een beroerte krankzinnig geworden en in 1850 in een inrichting overleden. De titel verwijst bovendien naar ‘Luna’, de maan als symbool van ‘maanziekte’. De tekst bestaat uit verwarde notities die Lenau op losse bladen heeft gepend, als berichten uit de schemerzones van de geest. Het geheel omvat 23 scènes vol hallucinaties en vrije associaties zonder chronologie of herkenbare logica, als in een droom. De twee cd’s met ongeveer anderhalf uur muziek zijn in 2018 live opgenomen, toen Lunea in Zürich in première ging onder leiding van de Zwitserse componist. De rol van Lenau is volledig toegesneden op de stem van Christian Gerhaher, die met zijn sonore en expressieve bariton de fijne nuances van de tekst rechtdoet. De overige rollen, met onder meer Juliane Banse als geliefde en moeder, krijgen minder reliëf. De Philharmonia Zürich heeft hier een compacte bezetting met evenveel strijkers als blazers en een opvallend rijkgeschakeerd slagwerk. Het dominante cimbalom verwijst naar de Hongaarse afkomst van Lenau. Zo creëert Holliger een raadselachtige en bij vlagen aangrijpende muzikale droomwereld."
Klassieke Zaken Magazine 2&3-2022

LUISTER Magazine 764 / LUISTER CUM LAUDE